MSD Stories

Är alla värda att skyddas mot HPV-relaterad Cancer?

 ”Kostnaden för att vaccinera även pojkar måste ställas mot kostnaderna för att behandla cancerformer som annars riskerar att spridas via HPV-viruset”, sa Christer Borgfeldt vid ett seminarium om vaccin under Livsplats Sverige, nyligen. I Sverige har vi möjlighet att ge alla flickor och pojkar ett brett och jämställt skydd mot den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen, HPV-virus.

Ärligt och lite naket om diabetes

”Jag är experten på min diabetes”, sa Peter Jihde när han var gäst på ett lunchseminarium om diabetes i förra veckan. Den välkände Tv-profilen har levt med sin diabetes sedan 2013 och delade ocensurerat med sig av sin vardag och sina upplevelser med en mycket engagerad publik.

Allvarsamma frågor utan blamegame

– Det här är inget blame-game. Det handlar om att sprida best practise och kunna lära av dem som har kommit lite längre, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, vid ett seminarium om lungcancer. Årets cancerfondsrapport med fokus på lungcancer visar oroväckande skillnad i olika landsting för såväl upptäckt, tid till första behandling och överlevnad.

Nu behövs en coctail

– Vägen framåt för Alzheimerspatienter är att få tillgång till en coctail av flera behandlingsstrategier. Patienterna har bättre chanser idag än för tio år sedan, eftersom vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid, men vi behöver mer forskning om Alzheimers grundläggande mekanism för att göra skillnad, sa professor Bengt Winblad vid en Brown bag lunch på MSD nyligen.Copyright MSD Sverige AB